Linkbuilding in 2019

Het hebben van backlinks was vroeger de snelste en gemakkelijkste manier om de reputatie van je webpagina in de Google ranking op te bouwen.

In de afgelopen jaren is het bouwen van links echter veranderd van een ontspannen wandeling in het park in een gevaarlijke reis waarbij een paar slechte links je ranking kunnen schaden en daarmee een gevaar vormen voor je bedrijf. Door Google Rankbrain vermoed ik dat backlinks vanaf 2019 minder belangrijk zullen worden.

Sinds de introductie van Google's pinguïn 2.0 algoritme zijn backlinks een veel riskanter voorstel geworden. Waar elke backlink werd gebruikt om de status van je websites te verbeteren, kan nu slechts één slechte link je ranking in de SERP's beschadigen en hoe Google een slechte link definieert is de laatste jaren veel breder geworden.

We zijn allemaal zo gefocust op het bouwen van backlinks dat het tegenwoordig makkelijk is om je mee te laten voeren met de nieuwste linkbuilding hypes. Ik kan alleen maar hopen dat naarmate je marketing kennis groeit, je dat snel zult zien. Feitelijk kunnen backlinks je business en daarmee je toekomst schade toebrengen.

Bij het uitbesteden van je zoekmachine optimalisatie werk, of zelfs als je het zelf beheert, zijn er een aantal potentiële gevaren waar je bewust van moet zijn. Laten we ze op een rijtje zetten en dan ga ik er dieper op in.

Ik ga me in dit artikel vooral ga richten op linkbuilding omdat dat nog steeds een belangrijk aspect van zoekmachine optimalisatie is, maar SEO dekt natuurlijk ook onpage optimalisatie en het verkrijgen van social signals. Ik bewaar die punten voor een andere artikel.

In dit artikel richt ik me op de gevaren van linkbuilding

  • Linkbuilding dat je ranking beschadigt.
  • Linkbuilding dat je site volledig verwijdert uit de Google index.
  • Linkbuilding dat je merk beschadigt.
  • Linkbuilding dat je op korte termijn resultaten geeft, maar die je website op lange termijn schade kan toebrengen.

Linkbuilding: dat kan je ranking beschadigen

Als je een wegwerp site beheert kun je agressiever links bouwen. Met bijvoorbeeld affiliate sites kan het je niet schelen als je site zijn rankings verliest.

Dus als je het niet erg vindt wat er op de lange termijn met je site gebeurt, kun je je heel gelukkig voelen met het smijten van vele geautomatiseerde profielen, commentaren en andere links van lage kwaliteit naar de site, omdat je weet dat de hoeveelheid links een positief effect zal hebben, ook al is het maar tijdelijk.

Maar als je waarde hecht aan je site en je wilt dat het zoekverkeer van de zoekmachines op lange termijn groeit, zal je links van hogere kwaliteit moeten gebruiken ofwel heel langzaam je site voeden met kwaliteits links zodat je website autoriteit opbouwt.

Bij het uitbesteden van SEO en linkbuilding werk, zal je duidelijk willen zijn naar het bedrijf waaraan je het werk uitbesteed wat voor een soort links ze moeten bouwen. Als ze zeggen dat ze een type link zullen bouwen, maar uiteindelijk ook eveneens een ander type link bouwen, dan is dat natuurlijk onwenselijk en het gebruik van een dienst als Majestic SEO kan je snel laten zien waar de links vandaan komen.

Linkbuilding dat je site volledig verwijdert uit de Google zoekindex

Meestal moet je ongelofelijk agressief links bouwen om dit te laten gebeuren. Wanneer je zelf je site deïndexeerd door een Google penalty is het natuurlijk een enorme tegenslag, maar ik heb sites zien herstellen en zelfs zien gedijen na een Google penalty.

Linkbuilding dat je merk schaadt

Als eigenaar van een website, is het mogelijk om enorm bezorgd te zijn over een potentiële klant die een slechte kwaliteit artikel dat naar je site linkt vindt. Het is slecht voor het imago van je bedrijf. Veel van de lagere kwaliteit content die sommige mensen indienen voor links zijn zelden of nooit gecontroleerd door mensen. Dus het risico dat een waardevolle potentiële klant/lead/bezoeker over een onleesbaar artikel struikelt dat naar je site linkt is onwaarschijnlijk.

Maar je kunt dit risico wegnemen door duidelijk te zijn met elk bedrijf dat SEO voor je uitvoert over het type links dat je accepteert.

Ondeugdelijke linkbuilding geeft je korte termijn resultaten, maar kan je pijn doen op de lange termijn. Soms kan agressieve linkbuilding werken en maandenlang lijkt het alsof je site ermee weg komt, maar dan ineens zijn je ranking met tientallen posities gezakt of is je site zelfs niet meer te vinden in de Google zoekindex. Gelukkig is de schade die voortkomt uit slechte linkbuilding veelal te herstellen met Google Disavow.

Er zijn drie soorten gevaarlijke links in het bijzonder, die vroeger de gemakkelijkste manieren waren om je ranking te verbeteren en die nu het grootste risico vormen.

  • Link ruil.
  • Betaalde links.
  • Forum spam.

Het uitwisselen van links

Was ooit de meest populaire manier voor web ontwikkelaars om een ranking van een pagina op te bouwen. Nu zijn link uitwisselingen bijna dood vanwege de wijzigingen in het algoritme van Google. Als iemand je een link ruil aanbiedt, dan kunt je het beste niet betrokken raken en vriendelijke bedanken voor de link ruil.

Betaalde links

Je moet zowel het kopen als het verkopen van betaalde links van je site vermijden. De manier waarop Penguin 2.0 werkt houdt geen rekening met oude links. Als er slechte, goedkope links zijn, zelfs van een paar jaar geleden, dan zullen je ranking eronder lijden.

Er zijn ook andere links die je ranking negatief kunnen beïnvloeden, zoals bulk persberichten. Door de slechte kwaliteit van deze persberichten, kan het hebben van een dergelijke backlink naar je website nu ook ernstige gevolgen hebben voor je posities in Google.

Als je serieus bent met SEO en je ranking je lief zijn dan moet je alle gevaarlijke links die je hebt verworven door de jaren verwijderen.

Dennis Marinus Scholtus

SEO consultant.

Telefoon: 0615268273.

Ben je gereed voor actie of laat je liever je concullega's winnen?

Neem nu contact met mij op.

Contact
Doordat ik kantoor aan huis houd plaats ik vanwege privacyoverwegingen niet mijn privé-adres op mijn website.
Ik werk via een payroll constructie hierdoor hoef ik niet over een KvK-nummer te beschikken.
Vermelde bedragen zijn exclusief btw.
© Ekxo.nl 2014 - 2023
error: content is beschermd.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram