Door de komst van het mobiele tijdperk is het heel makkelijk snel iets op je telefoon op te zoeken. Op zoek naar een restaurant of garage? Google weet voor jou het dichtstbijzijnde bedrijf te vinden! Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf gezien wordt in deze lokale zoekresultaten? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je een perfecte, lokaalgerichte, SEO-tekst schrijft voor jouw website.
Vind de juiste zoekwoorden
Allereerst is het belangrijk dat je erachter komt waar jouw potentiële klant op zoekt. Om hierachter te komen maak je eerst voor jezelf een lijst met zoekwoorden en gerelateerde zoekwoorden.
Zodra je een goed gevulde lijst met zoekwoorden hebt, controleer je de zoekwoorden op het zoekvolume (=aantal mensen dat op bepaald zoekwoord zoekt per maand). Dit kun je controleren met een gratis tool van Google Chrome, genaamd: www.keywordseverywhere.com. Vervolgens zet je deze zoekvolumes bij het bijhorende zoekwoord in je lijst.
De zoekwoorden met de hoogste zoekvolumes, zijn belangrijk! Deze zoekwoorden heb je later nodig om in je titel, meta description en tekst te verwerken.
Onderscheid jouw bedrijf van concurrentie
Om bovenaan te komen in de zoekresultaten is het essentieel dat je een tekst schrijft die onderscheidend, positief en uniek is ten opzichte van concurrenten. Je gaat kijken naar de USP’s die je concurrenten gebruiken. Komt een USP/zoekwoord vaak voor? Dan weet je dat je dit woord juist niet moet gebruiken.
Bedenk voor jouw bedrijf onderscheidende en unieke USP’s, deze heb je later nodig om een sterke SEO-titel en meta description te schrijven
De perfecte SEO-titel
In de SEO-titel verwerk je jouw USP’s en de plaatsnaam die je wilt bereiken. Het aantal karakters wat je kan gebruiken is op een mobiele telefoon tot 50 en op de desktop tot 55. Let daar dus op.
De doorslaggevende meta description
Onder de SEO-titel bevindt zich de meta description. Daar heb je meer ruimte om te schrijven, tot maximaal 150 karakters. Hierin beschrijf je meer punten die de consument kan overhalen op jouw pagina te klikken. Denk aan goede bereikbaarheid, garantie etc.
Een Pakkend artikel
Nadat je de SEO-titel en de meta description hebt beschreven, bedenk je de opbouw van de tekst voor je artikel. Bedenk wat je allemaal op je pagina wilt hebben. Denk hierbij aan het wat en waarom, dus wat je verkoopt en waarom de consument naar jou toe moet komen.
De inhoud van een artikel ziet er als volgt uit:
- H1 kop:
- Dit is de titel van het artikel. Let erop dat je in ieder geval 2 belangrijkste punten van jouw bedrijf en de zoekwoorden erin verwerkt.
- Inleiding:
- In de inleiding vertel je kort en bondig het wat en waarom.
- Informatie bedrijf:
- Informatie die de pagina duidelijker gaat maken voor bezoekers, zoals: Aanbod, Prijsklasse, voorraad, service en veelgestelde vragen.
- Informatie die de pagina lokaal gaat maken, zoals: locatie, routebeschrijving, het team, foto’s)
Drie tips om je pagina nog lokaler te maken
- Post reviews en testimonials waar de plaatsnaam in zit.
- Bezoekers van je website aanspreken met hun naam. Bijvoorbeeld Amsterdammers. Zo creëer je een lokaal gevoel bij bezoekers.
- Geslaagde projecten promoten op de website. Bijvoorbeeld: een klant is geslaagd in jouw winkel. Hiervan (met toestemming) een foto maken en deze foto op de site plaatsen met daaronder: “Weer iemand geslaagd voor een auto in onze winkel in Amsterdam!” (Mocht je geen fysieke winkel hebben in een stad, maar je wilt wel mensen uit deze stad bereiken, dan kan dat ook door geslaagde projecten uit die stad tonen.)
Maak jouw pagina(‘s) duidelijk voor Google
Tot slot is het verstandig naar alles te linken wat stad en omgeving gerelateerd is, denk aan een andere locatie of dienst. Op deze manier creëer je een heel netwerk voor Google, zodat Google precies snapt waar hij welke bezoeker heen moet sturen.
Waarom linkbuilding zo belangrijk is
Maar niet alleen met een lokale SEO-tekst zal je hoger in Google komen. Er zijn meerdere manieren die ervoor zullen zorgen dat jouw pagina hoger in Google zal komen, een van die manieren is door middel van backlinks.
Een backlink is een aanklikbare link op een pagina die verwijst naar een pagina van een andere website. Hoe meer backlinks vanuit een andere websites naar jouw pagina verwijzen, hoe hoger jouw pagina in de zoekresultaten zal komen, dit wordt linkbuilding genoemd. Linkbuilding bepaalt daarom ook voor een groot deel of jouw content hoog in Google komt of niet.
Benieuwd naar hoe linkbuilding in elkaar zit en welke verschillende soorten strategieën er zijn? Neem dan een kijkje op deze pagina:103 Linkbuilding Strategieën.
Het kost over het algemeen even wat tijd om je pagina helemaal local-proof te maken, maar het is het zeker waard. Op deze manier maak je een website waar een concurrent niet meer tegenop kan.
Succes!